POOL

Miljardivaje ja kaksikielisyys

Hallitus tulee päättämään maaliskuun lopun kehysriihessään noin kolmen miljardin euron "lisäsopeutuksesta". Mistä ne säästöt ja lisätulot revitään, on jäänyt tietenkin kertomatta, mutta en yllättyisi, vaikka tulokohteita olisivat varsinkin kulutustavaroiden ja perushyödykkeitten arvonsisäverojen korotukset. Näin rasitus kohdistuisi hallitsevan ideologian mukaisesti kaikkein  raskaimmin pienituloisimpiin eikä missään tapauksessa suurituloisten kerskakulutukseen meneviin osinkotuloihin.

Puolet hallituksen miljarditavoitteista on sitten tarkoitus kerätä menosäästöillä. Siihen tarjoutuisikin vallan mainio tilaisuus, jolla jo muutamassa vuodessa koko "kestävyysvaje" katoaisi: lopetetaan turha ja hyvin kallis koko maan kaksikielisyys, jonka vuosittaiset kustannukset ovat useita miljardeja. Ei tarvitsisi enää kurjistaa sairaanhoitoa, sosiaali- ja vanhuspalveluja, koulutusta ja kuntien taloutta tai pienituloisten ja työttömien toimeentuloa.

No, tämä on tietysti vain utopiaa. Vähemmistömme on vielä voimissaan, ja se ratkaisee mutta ei maan etu, kansalaisten tahto tai toimeentulo - järjestä puhumattakaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Vähemmistömme on vielä voimissaan"

Vähemmistön voimista tiedä mutta RKP:n hallinnassa olevat varakkaat säätiöt kyllä kieputtavat rahavallallaan poliitikoita mennen tullen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Todella hieno juttu, että otit puheeksi nämä useiden miljardien kustannukset! Olenkin odottanut, että joku vielä jatkaisi sitä.

Kirjoitin omassa blogissani (Sampo Terhon lupaus ja dilemma) siitä, että Suomalaisuuden Liiton väki kylvää tietoa siitä, että Suomen kaksikielisyys maksaa 4,7 miljardia vuosittain, ja että siitä on tehty laskelma.

Kommentoit ko. blogiani Suomalaisuuden Liiton somesivulla näin:

"Petra Nyqvistin vainoharhaisuus kannattaa jättää hiljaisesti omaan arvoonsa."

Nyt siis todistustaakka jää sinulle. Odotan innolla vastausta, jota olen kysellyt jo pitkään. Esittele laskelma ja perustele niiden kohdat, jotta voimme tutustua niihin yhdessä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Nythän olet arvioinut vähän alakanttiin. Pakkoruotsin kustannukset vuosittain ovat 5064 miljardia euroa, jos käytetään laskennassa samaa logiikkaa, millä pakkoruotsi perustellaan:

Vienti Ruotsiin = 6.5 miljardia. Tämä vienti onnistuu ainoastaan, koska Suomessa on pakkoruotsi. Toisaalta ruotsalaisten osuus maailman väestöstä on noin 1/780. Jos siis lopettaisimme ruotsinopinnot ja opettelisimme sen sijasta tasaisesti vähän laajemmalla puhuttuja kieliä, olisi vienti 779 x 6.5 miljardia, eli 5064 miljardia euroa vuodessa. Sehän olisi miljoona euroa henkeä kohden - ja vielä joka vuosi.

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Kaksikielisyyden kustannustasosta kertoo jo paljon se, että Ruotsissa on jopa ministeritasolta kuultu lausunto, että maalla ei ole varaa kaksikielisyyteen. Onko sitten Suomella - ja miksi?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Blogistinhan sen pitäisi tietää, kun tietää mitä se kustantaakin. Mikä estää esittelemästä laskelmaa? Mistä ne miljardit koostuvat?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Aikanaan kun ruotsalainen ministeri totesi, ettei heillä ole varaa kaksikielisyyteen, niin missähän ne laskelmat mahtavat olla? Muistan kuulleeni joskus meillä vastaavia tehdyn, mutta julkisuuteen niitä ei ole kuulemma uskallettu päästää.

Tehtävä ei ole myöskään ihan helppo. Jo käännöskulut jokaisessa virastossa kautta Suomen ei liene ihan halpaa, mutta ne olisi kai suhteellisen helposti laskettavissa? Toinen kallis menoerä on kai erilliset koulut, jossa oppilaskohtaiset kulut ovat kovin eritasoisia. No onhan näitä, kuka ottaa tehtävän suorittaakseen?

Verotulot, vaikka ruotsinkieliset ovatkin siellä yläpäässä hyvin edustettuina, niin tuskin riittävät kaksikielisyyden kuluihin muiden normaalien kulujen päälle? Heitä on sentään vain tuo vajaa 5 prosenttia, mutta kaksikielisyys koskee taas kaikkia muita suomalaisia kuntia ja ihmisiä kautta maan. Toisen minikielen pakko-opetus on myös miinus merkkinen arvo, kun se vie noin puolelta kansaa yhden tärkeämmän kielen paikan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mistä ne miljardit koostuvat?"

Kaksinkertaiset instituutiot, päiväkodit, peruskoulut, lukiot, yliopistot, vanhainkodit jotka kai ovat palvelutaloja nykyään. Ruotsinkielisiä insituutioita on lisäksi paljon kuten valtion rahoittama Folktinget.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Makkonen, ainoa laskelma, jonka olen koskaan nähnyt on tällainen

http://freygeir.blogspot.fi/2007/01/myytti-kaksiki...

ja se päätyy tarkasti eriteltynä summaan 275,5 miljoonaa. Mistä ne miljardit tulevat?

Ruotsinkielisetkin maksavat veroja, riippumatta tuosta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ruotsinkielisetkin maksavat veroja, riippumatta tuosta."

Kaikki vähemmistöt maksavat veroja, mutta ainoastaan ruotsinkielisillä on vastaavia etuoikeuksia.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #9

Mutta mistä ne miljardit tulevat, et ole vieläkään vastannut.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #19

"MItä etuoikeuksia?"

Se on etuoikeus jos toiselle vähemmistölle kustannetaan verovaroista omakieliset palvelut ja toisille vähemmistölle ei. Myös lisäpisteet opiskeluun Helsingin yliopistossa ovat etuoikeus. Nämä tässä vain päällimmäisenä, omakielisistä palveluista lyhyempine jonoineen toisella kerralla.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #25

Ensimmäisestä kohdastasi: sinun määritelmääsi mukaillen suomenkielisetkin ovat silloin etuoikeutettuja.

Toisesta kohdastasi: Eivät ruotsinkieliset saa mitään lisäpisteitä Helsingin yliopiston sisäänpääsykokeissa. Mistä ihmeestä olet saanut tämän ajatuksen?

Cenita Sajaniemi

Tämän aamuinen Urpilaisen ulostulo on sekoittanut pääni tyystin, en tiedä enää kenen on tarkoitus säästää tai maksaa tai mitä???

Sen tiedän että pakkoruotsi on ihmisoikeusrikkomus.

Ehkä saamme tiedon myös hinnasta, sillä Rkp aikoo ottaa pakkoruotsikysymyksen esille EU-vaaleissa.

Kysymys kuuluu, voivatko ahvenanmaalaiset äänestää suomalaisten pakkoruotsittamisesta vai eivät.
Ahvenanmaalainen meppi-ehdokas kertoi eilen että Ahvenanmaalla on 20´000 äänestäjää.

Käyttäjän ChristerSuominen kuva
Christer Suominen

Tietääkseni myös me ruotsinkieliset maksamme veroja, joilla kaksikieliset kustannetaan.
Olemme lisäksi varakkaan rannikon väkeä, eli verojen suhteen valitettavasti nettomaksajia, verrattuna sisämaan kriisikuntien kouluttamattomaan ja kielitaidottomaan väestöön. Kustannamme siis valittamatta myös suomenkielisiä palveluita, vaikka emme niistä mitään hyödykkään.
Mikäli ohentamalla rakkaan isänmaamme kieli-, ja kulttuuriperintöä jotain haluamme säästää, kannattaisi ilman muuta lakkauttaa suomenkieliset palvelut. Silloinhan sitä vasta säästettäisiinkin. Huomattavasti enemmän, kuin leikkaamalla maamme toisella kansalliskielellä ruotsilla tarjottavat, jo nykyisinkin melko olemattomat palvelut ilmeisesti kirjoittajan mielestä siis kokonaan pois.
Valtiomme kannattaisi myös harkita tarpeettoman ja viestintäarvoiltaan täysin turhan suomen kielen lakkauttamista kokonaan.
Voi olla, että kaikkein eniten säästäisimme lakkauttamalla koko isänmaamme, ei vain sen toista kansalliskieltä.
Tyhmään ehdotukseen yhtä tyhmä vastaus.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

"Mikäli ohentamalla rakkaan isänmaamme kieli-, ja kulttuuriperintöä jotain haluamme säästää, ..."

Vaikka valinnaiseen ruotsinkielen opiskeluun on keksitty hyviä vastustuskeinoja, on omasi minusta hienoin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

""Tietääkseni myös me ruotsinkieliset maksamme veroja, joilla kaksikieliset kustannetaan.
Olemme lisäksi varakkaan rannikon väkeä, eli verojen suhteen valitettavasti nettomaksajia, verrattuna sisämaan kriisikuntien kouluttamattomaan ja kielitaidottomaan väestöön. Kustannamme siis valittamatta myös suomenkielisiä palveluita, vaikka emme niistä mitään hyödykkään.""

Enpä nyt olisi ihan varma tuosta, että ruotsinkielinen 5- prosentin vähemmistö, jossa sentään on lapset, vanhukset, ahvenanmaalaiset ja muut köyhemmät pois lukien, niin kustantaisi euroakaan suomenkielisten kuluista. Kyllä se on ihan toisinpäin. Meitä on sentään pikkasen enemmän:)

Tässä vähän luettavaa sinullekin Christer-Herra!

"Suomihan on koko Itämeren alueen toiseksi puhutuin yksikielinen valtio ja kun se on samalla ainoa virallisesti kaksikielinen, niin se todistaa tämän koko järjettömyyden ja epädemokraattisuuden. Ruotsi muuten sementoi yksikielisyytensä perustuslakiin vuonna 2009. Se on meillekin tehtävä ja nopeasti." (Länsiväylä 25.1.2014)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Minun tietääkseni ruotsinkieliset palvelut ovat kaikkien suomalaisten käytettävissä.

Paavo Turunen Vastaus kommenttiin #20

"Minun tietääkseni ruotsinkieliset palvelut ovat kaikkien suomalaisten käytettävissä."

Niinpä niin, Pecka, kuten Ahvenanmaalla ja Ruotsisa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ruotsin kieli tulisi todella monessa suhteessa halvemmaksi. Lääkäripula esim. olisi äkkiä mennyttä, kun nopeasti ruotsia oppivia saksalaisia lääkäreitä tulvisi maahan.

pekka numminen

Crister Suominen,

"Tietääkseni myös me ruotsinkieliset maksamme veroja, joilla kaksikieliset kustannetaan."

Tämä ei pidä paikkaansa muiden kielivähemmistöjen kohdalla Suomessa, Ahvenanmaalla tai Ruotsissa?

"Olemme lisäksi varakkaan rannikon väkeä, eli verojen suhteen valitettavasti nettomaksajia,"

Oikeudet perustuvat maksukykyyn? Oletko tätä mieltä laajemminkin oikeuksista? Siis esimerkiksi mustalaisten, somalien, romanikerjäläisten kohdalla?

"verrattuna sisämaan kriisikuntien kouluttamattomaan..."

Kouluttamattomaan sisämaan väkeen? Ruotsinkielisten: kalastajien, maanviljelijöiden, turkistarhaajien (oliko nämä 3 yleisintä ammattianne?)... koulutustaso on erityisen korkea? Eikö ruotsinkielisten koulutustaso ja tulotaso ole melko lähellä suomenkielisten vastaavia? Ainakin silloin kun puhutaan hyväosaisen väestön (surut) hyysäämisestä, niin koulutustaso ja tulotaso onkin yllättäen melko sama.

"...ja kielitaidottomaan väestöön."

Ovatko sisämaan suomenkieliset oleellisesti kielitaidottomampia? Toki suomenruotsalaiset osaavat hyvin 2 kääpiökieltä, mutta onko heidän oikea ja todellinen kielitaitonsa parempi?

"Kustannamme siis valittamatta myös suomenkielisiä palveluita, vaikka emme niistä mitään hyödykkään."

Esimerkiksi yleisradion TV kanavista (verovaroista kustannetut kanavat: yle1, yle2, FST ja teema) ruotsinkielisiä on vaatimattomasti 25%, perusteltua? Valittamatta hyväksytte noin VIISINKERTAISEN osan kieliryhmien kokoihin suhteutettuna? Jaloa!

Ruotsinkieliset ovat pieni kielivähemmistö Suomessa, samoin kuin suomenkieliset ovat pieni vähemmistö Ahvenanmaalla ja Ruotsissa. Voidaan siis käänteisesti sanoa: Suomenkieliset joutuvat valitettavasti kustantamaan ruotsinkielisiä palveluja Ahvenanmaalla ja Ruotsissa, MUTTA heille ei tarjota vastaavia palveluja (omalla kielellään siis) lainkaan. Eikö suomenkielisten asema Ahvenanmaassa ja Ruotsissa ole RÄIKEÄSTI huonompi kuin teidän asemanne (manner-) Suomessa?

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

On huonoa politiikkaa pitää härkäpäisesti kiinni järjettömyyksistä. Sellainen kääntyy niin helposti itseään vastaan.
Siksipä en voi ymmärtää RKP:n silmälappupolitiikkaa, miten suomenruotsalaisia auttaa tahallisesti aiheutettu juopa?

Aloitetaan rauhanneuvottelut kalleimmasta menoerästä, pakollisen ruotsinopettelun vapaaehtoistamisesta, jonka talousvaikutukset takuulla ylittävät vaivaiset 3 M€.
Parempana kansakunnan hyvinvointina noin ensialkuun, kun vapaus valita tasonsa opiskeluissakin tulisi todeksi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ruotsin kielen asemesta olisi hyppytunti, vai mistä säästöt lasket?

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #23

Anna olla Jouni. Roponen ei vain millään ymmärrä, eikä tule koskaan ymmärtämäänkään, että ruotsin tilalla voitaisiin opiskella jotain tärkeäpää kieltä ... EI kaikilta voi liikaa vaatia.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela Vastaus kommenttiin #21

Rautalangasta,
Käytetty opiskeluaika käytetään optimaalisesti, ei jonkin pikkukielen opiskeluun vaan valtakielien,
Mielenerveyspalvelujen tarve laskee, kun juiliva pakkoruotsi muuttuu muuksi tarpeellisemmaksi opiskeluksi, mitä se kenellekin on.
yms, junou.

Toimituksen poiminnat