POOL

Hallituksen vuosikertomuksesta "unohtui" kielikokeilu

Hallituksen viime vuoden vuosikertomuksesta puuttui kansalaisaloitteen pohjalta tehdyt lausumat ruotsin kielen saamisesta valinnaiseksi oppiaineeksi kaikilla kouluasteilla.

Puutteen huomasi kansanedustaja Pauli Kiuru, joka totesi, että eduskunta ilmaisi tahtonsa hyväksyessään hänen lausuntonsa äänin 93 - 89. Hän toteaa Turun Sanomien tämän päivän uutisessa: "On poikkeuksellista, että lausumat ovat unohtuneet vuosikertomuksesta. Ilmeisesti niin ei ole tapahtunut vuosikymmeniin. Jos lausuma unohtuu, niin asian seuranta vaikeutuu."

Kiurun tekemässä lausumassa eduskunta edellyttää, että hallitus selvittää lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua. Toisessa lausumassa hallitukselta edellytetään kokonaisselvitystä kielten opiskelusta muuttuvassa ympäristössä elinkeinoelämän tarpeet huomioiden.

Mielenkiintoinen "unohdus". Kukaan ei varmaankaan tule olemaan vastuussa tästä, vaikka niin kuin Kiuru totesi, tällaista ei ole tapahtunut vuosikymmeniin. Joku on ilmeisesti nähnyt pahoja painajaisia ja pelkoja pakkoruotsin poistamisesta ja vapaan kielivalinnan toteutumisesta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kuinkas näin sattuikaan:) Ei kai kukaan usko oikeasti unohdukseen...heh.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Huomaa, että PS on hallituksessa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juu, kyllä huomasin ja täytyy vain todeta, että huonostipa näyttää tuo homma heillä olevan hoidossa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Edelleenkin olen sitä mieltä, jotta kouluissa pitää opiskella maan molempia virallisia kieliä. Jos maa muutetaan yksikieliseksi, sitten tilanne on toinen. Poliittista tahtoa siihen ei taida olla.

Väännetään nyt vielä rautalangasta: jos suomea ei ole pakko opiskella ruotsinkielisellä alueella, niin englantiako sitten suomenruotsalaiset puhuvat vaikkapa suomenvenäläisen lääkärin kanssa, ja hoitajien kanssa elekieltä, jos joutuvat Savossa sairaalaan?

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

"jos suomea ei ole pakko opiskella ruotsinkielisellä alueella..."

Kyllä ruotsinkieliset lukevat jatkossakin suomea, koska tarvitsevat suomen taitoa joka tapauksessa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Näin juuri. Nykyään kaikki suomalaiset nuoret ainakin puhuvat jo varsin hyvin englantia.

Viimeksi ystäväni oli lääkärissä ihan sattumoisin Hämeenlinnassa käydessään ja lääkäri puhui vain venäjää ja englantia. Kyllä naapurimme ovat jo myös kielitaitoisia, joten elämä sujuisi hyvin ilmankin, että kaikki suomenkieliset noin 95 prosenttia opiskelisi ruotsia.

Riittäisi varmaankin nuo suunnilleen 30 prosenttia väestöstä, jotka edelleen valitsisivat ruotsin ja muut jonkun muun kielen? Suhteellisuudentaju on myös ihan järkevä pohja ihmisen ajattelulle.

Toimituksen poiminnat