POOL

Kielikokeilu oli tarkoitettukin pelkäksi teatteriksi

Korkeakouluissa pidetään kohtuuttomana ruotsin opiskelua alkeista lähtien vasta korkeakouluissa. Hallituksen kaavailema kielikokeilu voisi johtaa tähän. Korkeakoulujen huoli käy ilmi Lännen Median läpikäymistä lakiuudistukseen liittyvistä lausunnoista, kertoo tämän päivän Turun Sanomat.

Lausunnoissa Itä-Suomen yliopiston mukaan vaadittavan kielitaidon hankkiminen korkeakoulussa tietää usean sadan tunnin työmäärää vähintään parin, kolmen vuoden aikana. - OAJ vastustaa esitystä, joka sen mielestä vähentäisi kielten opiskelua.- SYL:n mielestä esityksessä ei ole riittäviä keinoja toisen kotimaisen kielen myöhemmän opiskelun turvaamiseksi.- Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK pelkää, että kokeilu vahvistaa korkeakoulutuksen periytyvyyttä.

Hallitus lupaa, että kokeiluun osallistuvien ruotsin opintoihin varataan myöhemmin voimavaroja, jotta nämä saisivat tutkintoon ja valtion virkoihin vaadittavan kielitaidon.

Kokeilu oli alkujaankin epäilysteni mukaan tarkoitettu vain siirtämään pakkoruotsin poisto mahdollisimman kaukaiseen tulevaisuuteen ja todistamaan muutoksen haitallisuus. Siihen ei ihan tahallaan sisällytetty kokeiluun osallistuvien vapauttamista myös korkeakoulujen pakollisesta turhasta ruotsin tentistä, mikä tietenkin olisi ollut välttämätöntä. Kun pakkoruotsista päätettiin vuonna 1968, ei tarvittu minkäänlaisia kokeiluja, mutta nyt sen poistamista yritetään todistella täysin mahdottomaksi.

Raha ratkaisee, ja sitähän ruotsinkielisillä säätiöillä riittää.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Samat höpinät oli Aamulehdessäkin eli propagandaa jatketaan täysillä. Mitä sanoo hallituksen uuvatit, loppuuko kokeilu ennenkuin alkaakaan?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kielikokeilun" tarkoitus oli antaa persuille luu jolla he voivat osoittaa vaikutusvaltaansa hallituksessa ja saattaa Terho puheenjohtajaksi. Nyt kun persut ovat ikuisesti syrjässä päätöksenteosta, laki voidaan hylätä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Kokeilu oli alkujaankin epäilysteni mukaan tarkoitettu vain siirtämään pakkoruotsin poisto mahdollisimman kaukaiseen tulevaisuuteen".
Siltähän tuo näyttää. Optimistisimmassa veikkauksessa kyseessä onkin vyörytys. Kunhan ensin saadaan tämä vaihe päätökseen, sitten jatketaan takaamalla nyt kokeeseen osallistuville oikeudenmukainen kohtelu.

"Raha ratkaisee, ja sitähän ruotsinkielisillä säätiöillä riittää".
Korruptiollahan tätäkin maata johdetaan ?

On todella käsittämätöntä, että pakkoruotsista yhä pidetään kiinni. Sen ehkä voisi jotenkuten sietää, jos tuo pakkoruotsi olisi oikeaa ruotsia (rikssvenska) eikä pelkkää suomenruotsia.
Tosin oikeankin ruotsin käyttökelpoisuus maailmalla on varsin suppea. Oikeaa ruotsia kun koko maailmassa puhuu ehkä vain 10 miljoonaa ihmistä. On toki hieman enemmän kuin suomenruotsin 300.000 osaajaa. Silti maailmalla varsin turha kieli. Esim. englantia maailmassa puhuu tai ymmärtää monta miljardia ihmistä. Saksaakin n. 100 miljoonaa.

Edes porttiteoria ei toimi.
Paras keino oppia englantia on opiskella englantia, ei suomenruotsia.
Paras keino oppia saksaa on opiskella saksaa, ei suomenruotsia.
Paras keino oppia kiinaa on opiskella kiinaa, ei suomenruotsia.
Paras keino oppia ranskaa on opiskella ranskaa, ei suomenruotsia.
Jne.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Etkö nyt edelleenkään ymmärrä sitä, että nk. suomenruotsi on ruotsin kielen murre, jos nyt sellaista onkaan, sillä kyllähän Suomessakin on useita ruotsin murteita, kyllä Närpiössä ja Maksamaalla puhutaan ihan omiaan. Suomenruotsi on käytännössä ihan samaa kirjakiletä, kuin rikssvenskakin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Etkö nyt edelleenkään ymmärrä sitä, että nk. suomenruotsi on ruotsin kielen murre".
Ei. En vieläkään usko enkä ymmärrä.
Se, että vaimon kielikokeessa käyttämät oikean ruotsin sanat ja sanonnat tuomittiin virheiksi todistaa, että olen oikeassa.
Eli kuten kokeen vastaanottaja sanoi: "Me Suomessa emme sano noin".

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #5

Ok, siis Pohjanmaalla, Savossa tai Ilomantsissa ei mielestäsi puhuta suomea?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #6

Kyllä puhutaan. NE ovat suomenkielen murteita.
Suomenruotsi (mistä tässä on kyse) ei kuitenkaan ole oikean ruotsin murre.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #7

Uttal, prosodi, ett antal ord och ett fåtal egenheter i grammatiken skiljer finlandssvenskan från rikssvenskan. Uttalsskillnaderna är mest märkbara, men de är inte mycket större än skillnaderna mellan svenska talad i Lund, Uppsala, Göteborg eller Umeå. Flertalet svenska dialekter i Finland har kvar fornspråkets kvantitetsförhållanden, nämligen kort vokal framför kort och lång (dubbel) konsonant samt även lång vokal framför kort och lång (dubbel) konsonant[4]. Det är bakgrunden till att finlandssvenskarna talar med sin karakteristiska prosodi (språkmelodi). Folk i Finlands städer talar ofta en utjämnad svenska (högsvenska) som till ordförrådet är mycket lik rikssvenskan. Däremot har folk från gamla svenskbygder ofta en arkaisk och ibland svårförståelig dialekt som modersmål (se nedan).

Menar Du finlandssvenska, l. sk. högsvenska?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #8

Olennaista tässä määrityksessä on, mitä kokeen vastaanottaja kielitutkintolautakunnan jäsen sanoi: "Me Suomessa emme sano noin".
Tuo lausahdus sulkee pois murretulkinnan.

Olet nyt puuttunut vain murteeseen tai ei.
Hyväksyt siis kyseisen kielen tarpeettomuuden. Miksi silti jatkuvasti pitää pakottaa lapset tuhlaamaan aikaansa tarpeettoman kielen pänttäämiseen ?
Se aika on pois käyttökelpoisempien kielten opskelusta ja se taas maksaa koko yhteiskunnalle. Tolkuttoman kallista turhuutta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tosin englantilaiselle ruotsin oppiminen käy suomalaista vaivattomammin.Samoin englanti on helpompi ääntämisen suhteen ruotsalaiselle kuin esim Suomen ruotsalaiselle.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Kannattaisi siis luopua pakkoruotsista ja sallia lasten opiskella englantia. Voivat sitten myöhemmin halutessaan opiskella myös oikean ruotsin tai suomenruotsin. En kyllä ymmärrä miksi joku haluaisi, mutta joku harrastus on hyvä olla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

"Kannattaisi siis luopua pakkoruotsista ja sallia lasten opiskella englantia."

Aivan. Nykyäänhän lasten ei sallita opiskella englantia.

Marko Parkkola

Ei liene ollenkaan ihmeellistä, että kun osaa yhtä germaanista kieltä (englanti), niin toisen oppiminen (ruotsi) ei ole hankalaa. Pitäisikö Suomessa opetaakkin englannin lisäksi jotain ei-germaanista kieltä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Oliko pakkoruotsi puheenaiheena vai murteiden merkitys? Vaikea aihe joka tapauksessa koska pakollisuudelle ei löydy yhtään järkiperustetta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Joissain kouluissa kun kakarat boikotoivat opetusta, asiasta noussee kunnon haloo.
Ei kokonaisia luokkia voida erottaa koulusta.
Suomessa ei ole koulupakko vaan oppimisvelvollisuus.

Kommenttina vaan: Ruotsissa on koulupakko ja kun suomalaiset vanhemmat panivat kouluboikotin käyntiin (muistaakseni 102 lasta), olisi poliisin pitänyt hakea heidät kouluun kotoa. Eivät uskaltaneet ja Rinkebyn koululakko päättyi suomalaisten täydelliseen voittoon - ruotsalainen rehtori lähti Kreikkaan suorittamaan muinaiskaivauksia. ;)

Älkää olko nössöjä, pankaa kokoukset pystyyn siellä itä-Suomessa.

Henry

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Suomessa ei ole koulupakko vaan oppimisvelvollisuus".
Kaija Kelhu #15 taas toteaa: "Ei edes lukiolaiset osaa puhua ruotsia, vaikka ovat lukeneet sitä kymmenisen vuotta, monet vain armovitosten varassa:)".

Ei näytä siis olevan myöskään oppimisvelvollisuutta. On vain ajantuhlausvelvollisuus. Ei hyvältä näytä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Suomalaiset ovat nössöä kansaa ja erityisesti sen päättäjät, jotka eivät vieläkään ole ymmärtäneet, että pakkoruotsi on ollut kuin tauti, sitä levitetään kansan vastustuksesta hulimatta edelleen... säälittävää. Ei edes lukiolaiset osaa puhua ruotsia, vaikka ovat lukeneet sitä kymmenisen vuotta, monet vain armovitosten varassa:)

Eikö jo olisi tärkeämpää käyttää sekin aika oikeaan järkevään ja hyödylliseen opiskeluun, niin saksaan, ranskaan kuin kiinaankin? Järki hoi!! Missä oikein luuraat?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...erityisesti sen päättäjät, jotka eivät vieläkään ole ymmärtäneet...".
Ei kai päättäjiä eduskunnassa ole kuin kourallinen. Ehkä maks. 30 kpl. Loput 170 ovat pelkkiä kumileimasimia, jotka sanovat ja tekevät juuri niin kuin kellokkaat määräävät. Siis kannattavat pakkoruotsia.

Marko Parkkola

OAJ:n jäsenilla palkantulo on kiinni mm. pakkoruotsin opettamisesta. Olisikin aika ihmeellistä, jos OAJ suhtautuisi positiiviesti kielisorron lakkauttamiseen.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Silloin olisi varaa ottaa joku hyödyllinen kieli tilalle. Tietenkin sitä pitäisi sitten lasten oppiakin.
Pakkoruotsia ei tarvitse oppia. On opelle helpompaa.

Marko Parkkola

Mutta oppisiko opettaja uuden kielen. Nythän pakkoruotsinopettajalla on varma työpaikka. Osaisiko hän opettaa vaikkapa espanjaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #26

Jos osaa ruotsia niin on helppo opetella muita kieliä, näinhän meille on kerrottu.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #27

No niinhän meille väitetään. Kuitenkin
Paras keino oppia englantia on opiskella englantia, ei suomenruotsia.
Paras keino oppia saksaa on opiskella saksaa, ei suomenruotsia.
Paras keino oppia kiinaa on opiskella kiinaa, ei suomenruotsia.
Paras keino oppia ranskaa on opiskella ranskaa, ei suomenruotsia.
Jne.

Joku täällä sanoi ruotsin oppimisen olevan helpompaa englanninkielisille. Englanti on kuitenkin niin paljon käyttökelpoisempi kieli, joten sekin kannattaa oppia suoraan eikä suomenruotsin kautta.
Jos vaikkapa harrastusmielessä haluaa kuitenkin opiskella ruotsia, käyttäköön siihen sitten jo osaamaansa englantia apuna.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

Eduskunnan kielikokeiluponsi oli pelkkä eduskunnan enemmistön hätäratkaisu, jolla pyrittiin vain pääsemään eroon kiusallisesta kielikysymyksestä ennen eduskuntavaaleja.

Suomalaisten suuri enemmistö haluaa ruotsin opiskelun olevan vapaaehtoista, ei sen selvittämiseen mitään kokeiluja tarvita.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Seuraavia eduskuntavaaleja ajatellen pitäisi alkaa kohta taas tuoda julkisuuteen näiden pakkoruotsittajien nimet tarpeeksi selkeästi esiin. Viimeksi näitä aktiivisempia ruotsittajia jo sentään saatiinkin kuvioista pois. Onneksi. Ei voi olla meidän suomalaisten kokonaisetuna se, että meillä pääkielet pysyvät edelleen vain englannissa ja ruotsissa?

Jokainen pienikin ihminen tietää kuinka tarpeellista olisi Suomessa monipuolisten vieraiden kielten taidot. Miksi eivät politiikot suostu tästä aiheesta julkisesti keskustelemaan? Pelosta, että vaalituet jäävät liian vähäiseksi, vai mitkä syyt ovat päälimmäisenä takaraivossa?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...pitäisi alkaa kohta taas tuoda julkisuuteen näiden pakkoruotsittajien nimet tarpeeksi selkeästi esiin".
Pitääköhän joku sellaista listaa... Ainakaan ns. Suomalaisuuden liitto ei pidä. Kysyin jo. Ei pidä. Eipä tietenkään. Soinikin pitää lähes pyhäinhäväistyksenä arvostella pakkoruotsia ja oppipoikansa on selvästikin samaa mieltä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Mitä ihmeen järkeä on opettaa korkeakouluissa pakkoruotsia? Siellähän se on melko tuore tulokas.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Heh, heh... se onkin varsinainen huumorikukkanen, johon vain suomalaiset pystyy, kun puolustetaan pakkoruotsia koko kansalle:)

Toimituksen poiminnat