POOL

Suomi on pudonnut myös korkeakoulujen koulutusvertailussa

 

Suomi on jäänyt OECD-maiden keskitason alapuolelle korkeakoulutettujen osuudessa. Viime vuonna 41 % 25 - 34-vuotiaiden ikäluokasta oli Suomessa korkeakoulutettuja, kun vastaava luku OECD-maissa oli keskimäärin 43 %. Vielä vuonna 2005 Suomi oli kuusi prosenttia edellä OECD-maista.

Pudotus liittyy osittain koulutustason yleiseen nousuun OECD-maissa, mutta luulen, että ilmeisesti myös tason suhteelliseen laskuun Suomessa tai korkeakoulutettujen kysynnän laskuun työmarkkinoilla.

On yleisesti tunnustettu, että Suomen ainoa mahdollisuus menestyä maailmanmarkkinoilla on korkeaa koulutusta vaativien tehtävien osuuden kasvu, ei pitäytyminen nippelihommiin tai toinen toistemme palvelemiseen. Olemmeko siis hiljalleen putoamassa veneestä? Alemman koulutustason Pisa-tulokset ovat jo laskeneet, nyt taantuminen on edennyt jo korkeimmalle tasolle.

Hyvää ei lupaa myöskään usein koulutuskielteisten maahanmuuttajien lasten osuuden kasvu peruskouluissa. Perinteisen suomalaisen koulutusmyönteisyyden katoaminen on vakavampi ongelma kuin yleisesti vielä ymmärretäänkään.

(Lähde prosenttilukujen osalta STT)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Sitä minä vaan että mikähän olisi sopiva prosentti olla korkeasti koulutettuja että riittäisi ihmisiä myös vähemmän koulutusta vaativiin askareisiin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tippiyhteiskunta - mihin meitä ilmeisesti ollaan vähitellen kouluttamassa - ei tarvitse kovin paljon korkeakoulutettuja ihmisiä. Toinen aste riittää hyvin, ja jos on lahjakas niin pelkällä peruskoulupohjalla pystyy pienistä palveluksista hyvin kumartelemaan ja ojentamaan kätensä tippiä varten.

Työnhakijoiden ohjaaminen ilmaistöihin toimii jonkinlaisena esiasteena, rohkeimmat sinne ohjatut osaavat varmaan pyytää työnantajalta almuja palveluksistaan jo nyt.

Toimituksen poiminnat